Sivut


perjantai 24. kesäkuuta 2011

Jamoin ranta

Lapsuuden ihanuuksien muisteleminen on kuin kuvajaisten tarkastelua - syntyy väistämättä vääristymiä, joilla voi peittyä synkkiäkin sävyjä. Ei Einonkaan lopulta niin hyvin käynyt.
Hauskaa juhannusta joka tapauksessa Auttoistenkin rannoille, missä kokot loimuavat, ja
"vastarannalla huutaa toinen samanmoinen".



perjantai 17. kesäkuuta 2011

Auttoinen

Jamoinjärven ranta oli tärkeä paikka lapsuuteni kotikylässä. Siellä uitiin ne pitkät, aurinkoiset kesät, soudeltiin ja kalasteltiin, luisteltiinkin talvella. Tuolta vastarannalta souti kansakoulukaverini Eino kouluun - kyydeistä ei ollut tietoakaan. Mitenkähän hän selvisi rospuuttokaudella.


sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Padasjoki-ristikon ratkaisu

Isäni oli nuorena miehenä vuonna 1936 tämän muistomerkin paljastustilaisuudessa.

perjantai 10. kesäkuuta 2011

Padasjoki

Hokan talon isännistä on tietoa 1500-luvulle asti. Niihin aikoihin sijoittuvat surullisen kuuluisat talonpoikien taistelut "nuijien" kanssa hyvin aseistautuneita sotilaita vastaan. Sotilaiden muonittaminen kuului talojen velvollisuuksiin, ja ns. linnaleirien ylläpito aiheutti vastustusta. Mahtoikohan Hokan isäntäkin joutua koville Nyystölässä, missä nuijamiehet lyötiin lopullisesti. Ettei vaan talon leski nainut Savosta, Kangasniemeltä, Hokan kylästä tullutta kosijaa. Kuka tuostakin selvän ottaisi!



perjantai 3. kesäkuuta 2011

Ilmajoki

Jaakko Ilkka tuli kuuluisaksi talonpoikaisten nuijamiesten johtajana, vaikka hävisi taistelunsa. Hän edusti kuitenkin ikiaikaista, oikeutettua vapauden tahtoa ja vastustusta kohtuutonta alistajaa vastaan. Ei pidä ihmetellä, miksi sama ilmiö toistuu vielä nykyaikanakin - arabimaiden liikehditä viimeisimpänä.
Siirryn tämän ristikon jälkeen nuijamiesten jälkiä seuraten Hämeeseen, syntymäkotipitäjääni Padasjoelle, missä nuijamiehet petettiin ja tapettiin.